Naleśnik z piekarnika po szwedzku

Naleśnik z piekarnika to danie szwedzkiej kuchni, które Szwedzi jedzą na słodko ze smażonym boczkiem i konfiturą z borówki brusznicy lub na słodko z bitą śmietaną i jakimś dżemikiem czy wyżej wymienioną konfiturą.

Lubię to danie, bo jest szybsze w wykonaniu niż tradycyjne naleśniki. Dzisiaj proponuję naleśnik z piekarnika luksusowy z dodadtkiem najdroższej przyprawy na świecie czyli szafranem. Wiecie, że mam słabość do szafranu, a bliżej świąt używam go coraz częściej. Piękny, żółciutki naleśnik podałam z bitą śmietaną i konfiturą z borówki, z której zapasów wciąż korzystam. Zapraszam na przepis poniżej

naleśnik z piekarnika

Naleśnik z piekarnika po szwedzku

Składniki:

głęboka brytfanka z piekarnika

na 4 porcje

130 g mąki pszennej

600 ml mleka

2 łyżki cukru

50 g migdałów, płatków lub pokrojonych w słupki

4 jajka

1 opakowanie szafranu, zmielonego

½ łyżeczki soli

3 łyżki stopionego masła

Dodatkowo

bita śmietana

konfitura owocowa lub świeże owoce

naleśnik po szwedzkuNastaw  piekarnik na 225ºC. Zmiksuj mąkę z połową mleka, solą, cukrem i szafranem, po czym dodaj resztę mleka i jajka i zmiksuj raz. Wylej roztopione masło na brytfankę i rozsmaruj, posmaruj również brzegi. Wylej masę naleśnikową, posyp migdałami i piecz naleśnik 20 – 25 minut.

Uwagi

Do pieczenia naleśnika użyłam formy 30 cm x 35 cm. Naleśnik wyrósł po brzegi. Polecam więc upiec w głebokiej brytfance, takiej od piekarnika. Naleśnik wyrasta wysoko ale po wyjęciu z piekarnika lekko opada…taka jego natura.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *