Przepis na kurczaka w winie

Zapraszam na kolejny przepis na kurczaka. Tym razem przyrządziłam piersi z kurczaka w białym winie. Do tego celu specjalnie kupiłam całego kurczaka, bo zależało mi na filetach ze skórką. Resztę mięsa wykorzystałam do zupy. W moim domu nic się nie marnuje! Potrzebujesz nowy przepis na kurczaka to jest to danie, które na pewno polubisz. Szybkie i łatwe w przyrządzeniu. Porcja mięsa do ryżu czy ziemniaków. U nas w domu jemy kurczaka przynajmniej raz w tygodniu. Kurczak jest tani i pasuje w wielu potrawach. Pyszny w białym winie.

przepis na kurczaka
Przepis na kurczaka

Składniki:

na 4 6 porcji

4 duże piersi z kurczaka ze skórką

2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku

sólo i pieprz do smaku

5 łyżek masła

4 ząbki czosnku

300 ml białego wina, wytrawnego

3 łyżki posiekanego tymianku

kurczak w winiePodziel piersi z kurczaka na mniejsze porcje. Natrzyj papryką po obu stronach. Dopraw solą i pieprzem.1 łyżkę masła roztop na dużej patelni na średnim ogniu. Zacznij smażyć piersi po stronie ze skórką przez 3 minuty. Skórka powinna być złota i chrupiąca. Odwróć i zmniejsz temperaturę. Smaż mięso przez kolejne trzy minuty. Po tym czasie dodaj pozostałe masło, tymianek i drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *