Sałatka caprese-przepis miesiąca

Prosta, smaczna i błyskawiczna sałatka caprese. Czy jest coś łatwiejszego do przyrządzenia niż sałatka caprese? Super dojrzały i mięsisty pomidor, miękka mozzarella,  polane oliwą i balsamicznym octem i sałatka już gotowa. Uwielbiam włoską kuchnię za jej prostotę!

W tym miesiąca zapraszam Was na przepis miesiąca, którego tematem jest włoska kuchnia. Sądzę, że wiele z Was zna słynne dania kuchni włoskiej jak biscotti, ragu, mule w białym winie, puttanesca czy gnocchi. Co jeszcze…czekam na Wasze propozycje!

sałatka caprese

Sałatka caprese

Składniki:

2 porcje

1 duży dojrzały pomidor, u mnie malinowy

1 kulka mozzarella, około 130 g

1 łyżka dobrej oliwy

2 łyżki balsamicznego octu

½ łyżeczki świeżo zgniecionego czarnego i białego pieprzu

2 łyżki pokrojonych liści świeżej bazylii

sól do smaku

sałatka caprese Pokrój pomidora i mozzarella w grube plastry i ułóż na desce lub talerzu. Posyp pieprzem, solą, pokrojoną bazylią , Skrop oliwą i balsamicznym octem. Smacznego!

 

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *