Szafranowe bułeczki z pistacjami

Zapachniało świętami! Nic nie poradzę, jestem fanką szafranu, przyznaję się z ręką na sercu. Szafranowe wypieki to moja specjalność. Moja rodzinka uwielbia szafran, a szafranowe bułeczki robię przez cały rok. Oczywiście, że szafranowe bułeczki to nie tylko świąteczny wypiek. Na niedzielę idealne!szafranowe bułeczki przepis

Szafranowe bułeczki

Składniki:

24 bułeczki

500 ml mleka

40 g drożdży

1 jajko + 1 jajko, rozmącone do posmarowania

starta skórka z jednej cytryny

150 g masła

180 g cukru

½ łyżeczki soli

1 g zmielonego szafranu

około 1kg pszennej mąki

Nadzienie

100 g obranych pistacji + 4 łyżki grubo posiekanych pistacji

70 g masła

3 czubate łyżki cukru pudra

perłowy cukier do posypania

przepis słodkie bułeczki

Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj szafran i cukier. Wlej rozczyn do misy robota. Dodaj mąkę, otartą skórkę z cytryny, jajko i sól. Zarób elastyczne ciasto, po czym dodaj miękkie masło. Zagniataj aż masło połączy się z ciastem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podziel wyrośnięte ciasto na dwie równe porcje i rozwałkuj na 2 prostokąty o grubości 1cm.

Nastaw piekarnik na 225ºC , u mnie termoobieg (bez termoobiegu około 10 stopni więcej lub w zależności od mocy piekarnika). Zmiel grubo pistacje, resztę pokrój nożem. Zmielone pistacje wymieszaj z miękkim masłem i cukrem pudrem. Rozprowadź równomiernie nadzienie na plackach i zwiń każdy w rulon. Pokrój ciasto na kawałki o grubości 2 cm. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj bułki rozmąconym jajkiem, posyp pistacjami i perłowym cukrem.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *