Babka czekoladowa o smaku miętowym

Piątek, a u mnie dzisiaj babka czekoladowa o smaku miętowym. Kiedyś nie przepadałam za słodkościami z miętą, a teraz bardzo je lubię. Babka czekoladowa lekko miętowa jest tego dowodem.

Zawsze kiedy przychodzi koniec tygodnia są u mnie w domu obrady jakie ciasto mam upiec na niedzielę. Ciasto czekoladowe to najbardziej lubiane ciasto przez moje dzieci. Więc kiedy im zaproponowałam czekoladową babkę nie mieli żadnych obiekcji. Byłam jednak ciekawa, co powiedzą na babkę czekoladową o smaku miętowym. Oczywiście, że nie zdradziłam im tajemnicy, że doprawiłam ciasto miętowym likierem. Babka o smaku miętowym przyjęła się. Była tak delikatna w smaku, że moje rebiata prawie go nie odczuła. Pewnie ja też wolałam nie przesadzić z miętą. To ma być ciasto, a nie pasta do zębów…ha, ha…

Babka czekoladowa jest bardzo wilgotna i puszysta. Zawsze piekę babkę na maśle. Dodaję gorzką czekoladę o wysokiej zawartości kakao. Lubię kiedy babka czekoladowa jest naprawdę mocno czekoladowa.

babka czekoladowa

Babka czekoladowa

Składniki:

forma z kominkiem o pojemości 1,5 l

150 g masła, u mnie solone (dodaj szczyptę soli jeśli używasz niesolone masło)

100 g gorzkiej czekolady o smaku miętowym

2 łyżki kakao

200 g jasnego brązowego cukru

3 jajka

180 g mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

125 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki likieru miętowego

cukier puder do oprószenia

tłuszcz do posmarowania formy

mąka do oprószenia formy

babka czekoladowa

Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub wedle piekarnika). Na małym garnku rozpuść masło, kakao, waniliowy ekstrakt (u mnie na bazie alkoholu) i czekoladę. Dodaj proszek do pieczenia, zamieszaj i lekko przestudź. W między czasie ubij  jajka z cukrem i delikatnie wymieszaj z mąką. Na końcu dodaj po kolei masę czekoladową, likier i kwaśną śmietanę. Delikatnie wymieszaj. Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz mąką. Wylej masę do formy i wygładź powierzchnię. Wstaw na nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź w formie, a następnie przełóż na półmisek i oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *