Ciasto kokosowe z agrestem

Jak obiecałam pora na drugie ciasto z agrestem, tym razem ciasto kokosowe. Ciasto kokosowe piekę bardzo często, bo bardzo lubimy kokosowe wypieki. Agrest i kokos to bardzo smaczne połączenie. Tu i ówdzie zauważycie czarną porzeczkę, kolejny owoc lata.

Postanowiłam upiec to ciasto z dodatkiem kokosowego mleka jak również kokosowych wiórków. W ten sposób ciasto jest o wiele bardziej aromatyczne, po prostu niebiańsko pachnie kokosem!

ciasto ucierane z agrestemDo tego ciasta dodałam jeszcze kandyzowane kostki kokosu. W sumie ciasto wyszło bardzo wilgotne, klasyczne ciasto z owocami do niedzielnej kawy.

Przepis na ciasto kokosowe z agrestem

Składniki:

na blaszkę o rozmiarach 18 cm x 30 cm

  • 400 ml mąki
  • 150 ml kokosowych wiórków
  • 150 ml kokosowego mleka
  • 125 ml oleju
  • 4 jaja
  • 225 ml cukru
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kg agrestu, u mnie czerwony i zielony oraz trochę porzeczki
  • mała paczuszka  suszonego kandyzowanego kokosu
  • cukier puder do posypania

przepis na ciasto z agrestemUtrzyj jajka z cukrem i wanilią. Dodaj olej ubijając masę. Wymieszaj suche składniki w oddzielnej misce i dodaj do masy jajecznej na przemian z mlekiem kokosowym, mieszając lekko szpatułką.

ciasto ucierane agrestoweGotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż agrest i kandyzowane kostki kokosowe. Lekko dociśnij. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu na 175ºC) przez około 40 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Wyjmij ciasto z piekarnika i ostudź. Posyp cukrem pudrem przed podaniem.

 

 

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *