Kremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiem

Niedawno ugotowałam pyszny, kremowy sos do makaronu, jeden z moich  ulubionych,  z dodatkiem kurczaka, smażonego, chrupkiego boczku i sera Roquefort. Sos podprawiłam świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Na sam widok sosu apetyt tylko rośnie.

Przepis na kremowy sos do makaronu z kurczakiem i boczkiem

Składniki:
4 -5 porcji

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 100 g boczku
  • 2 ½ dl pokrojonego pora
  • 3 dl mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 150g sera roquefort
  • 2 dl śmietany
  • sól
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 250 g pasty taglianelle, waga sucha

Wykonanie:

  • Zrumien mąkę na patelni, po czym dodaj masło. Gdy masło już się  stopi i dobrze połączy z mąką, trzepaczką wmieszaj mleko. Musisz  mieszać cały czas, aby się  nie zrobiły grudki w sosie.
  • Pokrusz ser roquefort i wraz  śmietaną dodaj do sosu. Zagotuj.
  • Pokrój filety z kurczaka na cienkie paski i szybko podsmaż w  niewielkiej ilości oleju. Dodaj świeżo zmielony pieprz.
  • Usmaż  boczek i odsącz na papierowym ręczniku. Pokrusz boczek, część  dodaj do sosu, a resztą  posyp makaron przed podaniem.
  • Dodaj kurczaka i pokrojonego pora. Dopraw sos solą.
  • Ugotuj tagliatelle al dente i wymieszaj z sosem.

Podawaj ze świeżymi  warzywami.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *