Placki ziemniaczane z cukinią i boczkiem

Placki ziemniaczane… kto ich nie lubi! Pyszne i szybkie do zrobienia. Wspaniałe do kremowej zupy, na ostro czy na słodko. Mój kolejny przepis na placki ziemniaczane zawiera również cukinię, dymkę i boczek. Placki są po prostu pyszne i bardzo syte.

placki ziemniaczane z cukinia i boczkiem

Placki ziemniaczane  z cukinią już prezentowałam. Jak widzicie placki ziemniaczane można zrobić na wiele sposobów, choć ja z chęcią robię i te tradycyjne, tylko z ziemniaków. Placki ziemniaczane to szybki obiad. Kiedy potrzebuję coś wymyśleć do jedzenia na poczekaniu to wybór niemal zawsze pada na placki.

placki ziemniaczane z cukinią dymką i boczkiemPlacki ziemniaczane z cukinią 

Składniki:

na 20 placków

  • ½ kg ziemniaków, startych na najmniejszych oczkach
  • 300 g zielonej cukinii, startej o grubych oczkach
  • 1 duża dymka
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 jajka
  • 300 ml mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Pokrój boczek w kostkę i zrumień na patelni. Dymkę pokrój cieńko. Wszystkie  składniki na placki połącz w dużej misce.Dopraw solą i pieprzem.
  • Smaż placki po obu stronach, aż będą rumiane i lekko chrupiące, takie u mnie w domu lubimy najlepiej.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *