Szwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukrem

Bułeczki cynamonowe są tak popularne w Szwecji, że 4 pazdziernika mają swoje święto. Dzisiaj dopiero 27 sierpien, ale co z tego. Te słodkości robię przynajmniej raz w miesiącu, do kawy są po prostu wspaniałe.

Kiedyś nie lubiłam cynamonu, ale teraz po prostu za nim przepadam. Nie wiedziałam też, ze cynamon ma lecznicze i uspokające właściwości. E Egipcie cynamon ma większą wartość niż złoto.

Przepis na szwedzkie bułeczki z cynamonem i perłowym cukrem

Składniki:

Na 20 sztuk:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 2½ dl mleka
  • szczypta soli
  • 1 dl cukru
  • 7-8 dl mąki pszennej
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 dl perlowego cukru do dekoracji

Nadzienie:

  • 50 g masła
  • ½ dl cukru
  • 2 łyżki cynamonu

Wykonanie:

  • Utrzyj drożdże z cukrem w misce i zalej podgrzanym mlekiem.
  • Dodaj mąkę i sól i wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne, 15 minut przy pomocy asystenta kuchennego.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem, aż podwoi objętość.
  • Wyłóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta.
  •  Utrzyj masło z cukrem i cynamonem i rozprowadz równomiernie na cieście. Zwiń prostokąt w rulon i podziel na kawałki, około 2 cm  grubości.
  • Ułóż bułeczki na blaszy pokrytej pergaminem i zostaw je do wyrośnięcia pod przykryciem, na 30 minut.
  • Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem, posyp perłowym cukrem i piecz w temperaturze 250 º C, około 10 minut.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *