Tarta migdałowa z gruszkami

Kilka dni temu ukazał się na codojedzenia przepis na  wytrawną tartę z boczkiem i  szpinakiem. Kolej na słodką tartę. Mój najnowszy przepis to tarta migdałowa z gruszkami. Migdały dominują. Migdały w spodzie do tarty i migdałowe nadzienie. Jak to się mówi, dobrego nigdy nie za dużo.

przepis tarta migdałowa

W odróżnieniu od innych tart szczególnie tarty owocowej z kruszonką, tarta migdałowa musi dobrze ostygnąć przed pokrojeniem, a i smakuje na zimno o niebo lepiej. Jeśli planujecie gości to spokojnie możecie upiec tartę dzień wcześniej.

Tarta to również temat przepisu miesiąca w lutym. Czekam na Wasze ulubione przepisy na tarty. Mogą to być tarty wytrawne jak i te słodkie.

tarta migdałowa

Tarta migdałowa z gruszkami

Składniki:

na foremkę o średnicy 26 cm

Ciasto na tartę

  • 180 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 25 g  grubo zmielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 żółtko

Nadzienie do tarty

  • 100 g masła, miękkiego
  • 80 g cukru
  • 130 g zmielonych migdałów
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka waniliowego cukru
  • 2 dojrzałe gruszki
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • szczypta zgniecionego kardamonu

Wykonanie:

  • Zacznij od spodu tarty. Zimne masło, mąkę, zmielone migdały, szczyptę soli i cukier połącz lekko palcami, aż do utworzenia drobnej kruszonki.  Dodaj żółtko i połącz delikatnie. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
  • Wyjmij zimne ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim foremkę. Brzegi podeprzyj paskami aluminiowej folii. Tak przygotowany spód podpiecz w piekarniku na 200ºC(termoobieg) przez 10 minut.
  • Przygotuj masę migdałową. Cukier i ekstrakt waniliowy utrzyj z masłem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku stale ucierając. Na koniec wsyp zmielone migdały i wymieszaj. Wyłóż masę migdałową na podpieczony spód.
  • Gruszki przekrój na pół i oczyść z szypułek i gniazdek. Natnij je ale nie do końca, aby można było utworzyć wachlarz. Ułóż gruszki na masie migdałowej, posyp cukrem i kardamonem.
  • Piecz tartę na 160ºC (termoobieg) przez około 40 minut. Wyjmij z piekarnika i dokładnie ostudź przed krojeniem.

tarta migdałowa z gruszkami

 



18 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *