Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Ucierane ciasto na maśle to jedno z najlepszych ciast. Piekę je bardzo często, najczęściej z owocami, ale dobre ucierane ciasto na maśle smakuje i bez nich. Tak czy inaczej dzisiaj upiekłam ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą. Jakoś długo nie mogłam się przekonać do lawendy w wypiekach aż w końcu postanowiłam ją użyć w tym przepisie na ucierane ciasto. Ucierane ciasto z brzoskwiniami i lawendą smakuje wyśmienicie. Jest puszyste i bardzo aromatyczne. Łatwe w pieczeniu, zawsze się udaje. Masło sprawia, że ciasto jest długo świeże i wilgotne. Idealne ciasto do kawy. Upiekłam je na niedzielę ale czuję, że będę musiała upiec jeszcze jedno. To ciasto znika z talerza w mgnieniu oka!

ciasto ucierane

Ucierane ciasto

Składniki:

180 g masła, miękkiego

180 g cukru, u mnie po połowie biały i brązowy

4 jajka

125 g zmielonych migdałów

150 g mąki

100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka suszonych kwiatów lawendy

3 duże brzoskwinie

szczypta soli

Lukier

50 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

ucierane ciastoNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Miękkie masło zmiksuj z cukrem i wanilią. Pod koniec dodaj po jednym jajku i miksuj do połączenia. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami, pokrojonymi orzechami i  lawendą. Dodaj do jajecznej masy i delikatnie wymieszaj. Przełóż masę do okrągłej formy posmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40 minut. Za pomocą suchego patyczka sprawdź czy ciasto jest upieczone. Wyjmij i ostudź. Przygotuj lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny. Posmaruj przestudzone ciasto i posyp lawendą.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *