Chlebki Fougasse z oliwkami

Zapraszam na pyszne chlebki Fougasse z oliwkami. Chlebki Fougasse piecze się na minimalnej ilości drożdży. Jednak chlebki są bardzo puszyste dzięki tak zwanemu pâte fermentée, który przypomina włoską biga, a robi go się podobnie jak poolish.

Sfermentowana mąka z dodatkiem szczypty drożdży i wody nadaje chlebkowi fajny lekko kwaśny posmak podobnie jak zakwas. Wypiek tego chleba to charakterystyczne placki w kształcie liści, gdzie nacięcia przypominają nerwy liścia.

Oryginalne Fougasse piecze się z nicejskimi czarnymi oliwkami. Ja upiekłam dzisiaj Fougasse z zielonymi oliwkami, bo akurat takie miałam w domu. Chlebki można również posypać ziołami i gruboziarnistą solą lub upiec z suszonymi pomidorami. Chlebki Fougasse są pięknie wypieczone. Chrupiąca skórka  i puszysty miękisz przerośnięty oliwkami kusi niesamowicie. Jak się dopatrzycie na zdjęciu poniżej musiałam urwać kawałek chlebka, aby w spokoju dokończyć fotografowanie.

chlebki Fougasse z oliwkami

Przepis na chlebki Fougasse z oliwkami (Przepis J. Hamelmana z książki Chleb)

Składniki:

 na 2 chlebki

Pâte fermentée

  • 122 g (1 szklanka) mąki chlebowej
  • 79 g (3/8 szklanki) wody
  • 3 g soli
  • szczypta drożdży

Połączyć drożdże z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta.
Pâte fermentée powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb.
Przykryć dzieżę folią spożywczą i odstawić na 12-16 godzin w temperaturze około 21 C.
Dojrzały zaczyn będzie wyrośnięty i zacznie się w środku lekko zapadać.

Ciasto chlebowe właściwe

  • 320 g mąki chlebowej
  • 48 g mąki pszennej razowej
  • 255 g zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 g drożdży instant lub 10 g świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g zielonych oliwek, lub oliwek nicejskich
  • porcja pâte fermentée jak wyżej

Wykonanie:

  • Do misy włóż wszystkie składniki oprócz pâte fermentée, oliwek i oliwy. Zarób ciasto. Podczas zarabiania dodaj zaczyn. Jeśli ciasto jest zbyt zbite dodaj odpowiednią ilość wody (mąka mące nierówna).
  • Teraz dodaj oliwę i zagniataj ciasto jeszcze przez 6 minut, aż wytworzy się siatka glutenowa. Na samym końcu dodaj oliwki i szybko połącz z ciastem. czarne oliwki farbują ciasto, dlatego najlepiej je dodać na samym końcu przy wolnych obrotach kuchennego asystenta.
  • Ciasto przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę, po czym wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy jak.  Odstaw do fermentacji pod przykryciem na następną godzinę. Powtórz czynność składania i pozostaw ciasto do odpoczynku na 20 minut. Idealna temperatura do fermentacji to 24ºC
  • Podziel ciasto na dwie równe części i każdą rozciągnij palcami na kształt trójkąta. Zrób nacięcia typu jak nerwy na liściach i lekko rozciągnij aby powstały otwory.
  • Przełóż chlebki na blachę do pieczenia lub rozgrzany kamień do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku na 230ºC (termoobieg) przez około 20 minut.
  • Podczas pieczenia wstaw naczynie z wodą na dno piekarnika. Fougasse będą rumiane i chrupiące, a środku puszyste.

przepis na chleb fougasse

Chlebki Fougasse to pomysł pochodzący z marcowej piekarni organizowanej na blogu Ani – Kuchennymi drzwiami. Pomysłodawczynią była Magda z blogu Konwalie w kuchni. Chleb piekły razem ze mną (lista blogów wkrótce)

Aciri Bajkorada,

Aga W sezonie,

Amber Kuchennymi drzwiami,

Ania Jswm,

Ania Magnolia i rozmaryn,

Ankawell Życie od kuchni,

Alucha Nie_ład mAlutki,

Arnika Arnikowa kuchnia,

Asia  Asia`s White Kitchen,

Beata Stare gary,

Bożena Smakowe kubki,

Czekoladka Z miłości do słodkości,

Dorota Moje małe czarowanie

Dorota Ugotujmy to,

Ela W poszukiwaniu slow life

Kamila Ogrody Babilonu

Łucja Fabryka Kulinarnych Inspiracji

Małgosia Akacjowy blog

Magda Konwalie w kuchni

Marghe Po prostu Marghe

Marzena Zacisze kuchenne

MarcinH Grahamka,weka i kajzerka…

Mimbla Pierogi ruskie raz!

Renata Forks’n’Canvas

Wisła Zapach chleba

Żabka Healthy Craving

38 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *