Ciasto cynamonowo migdałowe z truskawkami

Ciasto cynamonowo migdałowe z truskawkami to kolejne ucierane ciasto, które niedawno odkryłam. Ostatnio dużo wypieków u mnie, bo i co i rusz jakieś okazje u nas w rodzince, a poza tym lubimy ciasto wszelakiej maści, więc co się będziemy oszczędzać. Jutro pobiegnę do pobliskiej wsi… znowu i już jeden kawałek będzie “spalony”.

ciasto ucierane cynamonowo migdalowe z truskawkami

Ciasto migdałowe z dodatkiem cynamonu i jogurtu jest bardzo aromatyczne i wilgotne, a truskawki jeszcze bardziej podnoszą jego walory smakowe. Przekonałam się dawno, że cynamon pasuje do większości owoców. Ciasto jak zwykle poszło w mgnieniu oka, ale była to też porcja taka na raz… a ciacho pycha!

ciasto ucierane z truskawkami

Przepis na ciasto ucierane cynamonowo migdałowe z truskawkami

Składniki:

na foremkę o średnicy 22 cm

  • 60 g miękkiego masła
  • 200 ml brązowego cukru + 2 łyżki do posypania
  • 200 ml gęstego greckiego jogurtu
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 ½ łyżeczki cynamonu
  • 200 ml mąki
  • 110 g zmielonych migdałów
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli ( ja prawie zawsze używam solone masło )
  • 300 g truskawek

Wykonanie:

  • Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj w trakcie ucierania stopniowo po jednym jajku, a następnie jogurt.
  • Przesiej mąkę z sodą i wymieszaj z uprzednio uprażonymi i zmielonymi migdałami. Dodaj do masy maślanej i lekko wymieszaj. Wyłóż ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
  • Ułóż truskawki na powierzchni ciasta i lekko przyciśnij. Posyp cukrem.
  • Piecz ciasto na 175º C ( termoobieg ) przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

przepis na ciasto z truskawkami

 

SparaSpara

SparaSpara

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *