Taco naleśniki z mięsem, fetą i cukinią

Naleśniki z mięsem , feta i cukinią przypominają mi meksykańskie tacos, więc postanowiłam je  nazwać taco naleśniki . Ugotowałam wspaniały sos z mielonego mięsa, który  przyprawiłam cynamonem, pieprzem kajeńskim i kminem rzymskim. Nigdy nie kupuję taco mikstury, bo mam wszystkie przyprawy jakie potrzebuję bez konserwantó i dodatków smakowych. Kupnej tortily też nie lubię, zazwyczaj wypiekam własną jak już najdzie mnie ochota, a dzisiaj chodziły za mną naleśniki na ostro!

Przepis na taco naleśniki z mięsem,  fetą i cukinią

Składniki:

na 8 porcji

  • 8 naleśników
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 3 dl przetartych pomidorów z puszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • ½ łyżeczki  kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g feta sera
  • 1 mała cukinia, zielona
  • olej do smażenia
  • 4 dl  żółtego sera, startego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • kilka kropel sosu chili

Wykonanie:

  • Obierz i posiekaj cebulę. Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę. Podsmaż cebulę i czosnek  w niewielkiej ilości oleju i dodaj przyprawy.
  • Dodaj mięso, przecier pomidorowy i pomidory z puszki.
  • Gotuj sos przez 15 minut.
  • Jeśli masz naleśniki  z poprzedniego dnia to wykorzystaj je. Masz jednak zamiar smażyć naleśniki to dodaj trochę startej cukinii do ciasta. łśćąężóń
  • Połóż naleśnik na desce  i napełnij mięsnym sosem, następnie startą cukinią i pokruszonym serem feta. Zawiń naleśnik i umieść w wysmarowanej  masłem formie. W ten sam sposób postąp z pozosta łymi naleśnikami .
  • Posyp naleśniki  startym serem i włóż do  piekarnika na 200 º C (termoobieg) na  10-15 minut aby zapiec ser.
  • Wyjmij z piekarnika i posyp taco naleśniki suszonym oregano.

Podawaj taco naleśniki z sosem chili.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *