Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy

Witam serdecznie! Zapraszam dzisiaj na jarskie! Pamiętacie szwedzki kålpudding. Dzisiejsza zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy jest jarską wersją tego przepisu, którą bardzo polecam nie tylko dla smakoszy kuchni wegetariańskiej.

przepisy jarskie z kapusty

Zapiekanka świetnie smakuje z dżemem z czerwonej borówki podobnie jak kålpudding.

Zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy

Składniki:

na 4 porcje

  • 100 ml kaszy jęczmiennej
  • 100 ml zielonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g białej kapusty
  • 2 łyżki golden syropu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki zgniecionych goździków
  • 3 łyżki oliwy do smażenia

Wykonanie:

  • Kaszę i soczewicę ugotuj w oddzielnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Wymieszaj w jednej misce.
  • Poszatkuj kapustę i pokrój czerwoną cebulę w krążki. Smaż kapustę wraz z cebulą na 2 łyżkach oliwy. Dodaj golden syrop i smaż aż kapusta lekko się zezłoci.
  • Cebulę i pietruszkę pokrój drobno i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj tymianek i pieprz. Przełóż całość do farszu i dokładnie wymieszaj z jajkami i mlekiem.
  • Natłuszczoną formę wyłóż częścią kapusty, a następnie rozprowadź równomiernie farsz. Wierzch zapiekanki przykryj resztą kapusty.
  • Włóż formę do nagrzanego piekarnika na 160ºC (termoobieg) i piecz zapiekankę przez około 25 minut.
  • Podawaj zapiekankę na gorąco z dżemem z czerwonej borówki.

zapiekanka z kapusty, kaszy i soczewicy

Smacznego!

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *