Kremowe risotto z salsiccia

Uwielbiam włoską kiełbaskę salsiccia, ale jeszcze nie próbowałam zrobić z nią risotto. Kremowe risotto z salsiccia lub jak Włosi mówią risotto con salsiccia to moje pierwsze risotto. Mój mąż nie lubi takich kremowych ryżów, ale ten przypadł mu do smaku. Ja jestem wszystkożerna, ale muszę przyznać, że risotto wyszło mi pyszne i bardzo mi smakowało.

Jeśli nie macie możliwości kupić salsiccia możecie wybrać jakąś inną ostrą kiełbaskę np. chorizo. Risotto to bardzo szybkie danie, wymagające jednak trochę wprawy jeśli chodzi o przyrządzenie ryżu. Myślę, że egzamin zdałam. Lubicie kuchnię włoską, bo ja bardzo!

kremowe risotto z salsiccia

Przepis na risotto z salsiccia

Składniki:

2 porcje

  • 150 ml avorio ryżu, specjalny ryż do risotta
  • 350 ml wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 75 ml białego wina
  • 4 łyżki utartego parmezanu
  • 250 g kiełbasy salsiccia, moja była parzona
  • 2 szalotki, duże
  • 1 łyżka masła
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Wykonanie:

  • Zagotuj wodęi rozpuść kostkę bulionową.
  • Pokrój drobno cebulkę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni lub rondlu o grubym dnie. Wlej wino i gotuj przez 2 minuty, aż część wina lekko odparuje. Dodaj teraz stopniowo gorący bulion, gotuj powoli aż risotto uzyska kremową konsystencję, około 20 minut. Być może potrzebujesz więcej bulionu w zależności od rodzaju ryżu. Dosmakuj ewentualnie solą i pieprzem.
  • Pokrój salsiccia w plasterki i zrumień na maśle z pietruszką.
  • Dodaj kiełbasę z pietruszką i  parmezan do risotta i delikatnie wymieszaj.
  • Podawaj na gorąco.

przepis kremowe risotto

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *