Pizza na zakwasie

Pizza na zakwasie! Skąd ten pomysł? Po prostu musiałam wypróbować coś nowego. Ciasto na pizza wyszło bardzo fajne. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową, ku niezadowoleniu moich dzieci, ale po pierwszym kawałku stwierdzili, że taka pełnoziarnista pizza nie jest zła.

Pizza zrobiłam na zakwasie pszennym, dodałam również trochę drożdży, bo nie miałam za dużo czasu na wyrastanie ciasta. Oczywiście polecam pizza z surówką z białej kapusty.

pizza na zakwasie

Przepis dołączam do wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Wisły.

Przepis na pizza na zakwasie

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
  • 450 g mąki pszennej
  • 400 – 450 g zimnej wody
  • 100 g zakwasu pszennego
  • 10 g drożdży
  • 1½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki

  • szynka
  • chorizo salami
  • sos do pizzy, pomidorowy
  • pieczarki, uprzednio podsmażone na patelni
  • ser
  • cebula

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas, oliwę i obie mąki. Zagnieć ciasto i pracuj przez 7 minut przy pomocy robota.  Dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 5 minut.
  • Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Podziel ciasto na 5 części, uformuj kule i rozwałkuj każdy kawałek na okrągły placek o średnicy 25 cm.
  • Posmaruj pomidorowym sosem. Ułóż kolejno cebulę, szynkę, salami i pieczarki. Posyp startym serem.
  • Piecz pizza w nagrzanym piekarniku na 225ºC (termoobieg) na samym dnie przez około 15 minut. Jeśli spód pizzy szybko się zrumieni, wstaw na środkowy poziom.

 

 

 

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *