Polędwiczki wieprzowe w pomidorach

Polędwiczki wieprzowe w pomidorach to idealne danie na szybki obiad  w tygodniu czy wykwintny obiad na niedzielę. Delikatne polędwiczki wieprzowe można przyrządzić w całości lub w porcjach. Na ogół rumienię mięso w jednym kawałku na patelni, a później wkładam do piekarnika na kilka minut. Polędwiczki wieprzowe przyrządzam często nadziewane jak na przykład polędwiczki wieprzowe z mozzarellą. Uwielbiam polędwiczki w sosie. Klasyczne danie to oczywiście polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym.

polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe

Składniki:

na 4 porcje

600 g polędwiczki wieprzowej

1 gałązka rozmarynu

½ małej papryki czerwonej i żółtej

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanego tymianku, świeżego

400 g pomidorów z puszki

1 łyżka oliwy

50 ml czerwonego wina, wytrawnego

sól i czarny pieprz do smaku

Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Przed przyrządzaniem mięsa usuń błony. Posól i dopraw i pieprzem a następnie zrumień na rozgrzanym oleju z gałązką świeżego rozmarynu. Zrumienione mięso przełóż do żaroodpornego naczynia.

Przygotuj sos. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Pokrój w kostkę obie papryki i dodaj do cebuli. Wlej wino i smaż przez 2 minuty. Dodaj pomidory z puszki, dopraw sos solą, pieprzem i tymiankiem. Zagotuj sos, a następnie polej nim mięso. Przykryj formę aluminiową folią i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 25 – 30 minut w zależności od grubości polędwiczki. Wyjmij upieczone mięso, odczekaj 10 minut, a następnie pokrój w grube plastry. Ułóż na półmisku. Zamieszaj sos i polej nim polędwiczki. Podaj danie z ziemniakami i sałatką.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *