Sos do makaronu z jarmużem i kurczakiem

Jesień! Nie chce mi się wierzyć, że to już koniec lata. Na straganach pojawiła się dynia i jarmuż, tu i ówdzie zauważyła, czerwoną borówkę, no i oczywiście mnóstwo grzybów. Co tu marudzić, kiedy jesień też ma swoje pozytywne strony.

Ze zniecierpliwieniem czekam na jarmuż, bo lubię, bo zdrowy, bo bogaty w witaminy i minerały… Od kiedy jarmuż stał się w Szwecji zdrowotnym hitem, mogę się nim cieszyć nie tylko na święta Bożego Narodzenia (bardzo tutaj popularny) ale już od wczesnej jesieni.

Pierwsza porcja jarmużu wykorzystana. Zrobiłam pesto z jarmużu, które używam po prostu do wszystkiego. Dzisiaj zrobiłam sos do makaronu z jarmużowego pesto i kurczakiem. Jest to sos na bazie beszamelu, bardzo kremowy, po prostu idealny do makaronu. Bardzo polecam ten przepis z jarmużem. Sos do makaronu jest bardzo delikatny w smaku i na pewno przypadnie do smaku nawet dzieciom. Jeśli lubicie to warzywo to zachęcam Was do ugotowania minestrone z jarmużem.

sos do makaronu z jarmużemPrzepis na sos do makaronu z jarmużem i kurczakiem

Składniki:

na 4-5 porcji

  • 1 ½ łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietanki, u mnie 30%
  • 1 cebula
  • garść liści jarmużu
  • 150 ml pesto z jarmużu, tutaj przepis
  • 2 usmażone piersi z kurczaka, pokrojone a plasterki
  • 100 g wędzonego boczku, cienko pokrojonego
  • świeżo starty parmezan do posypania
  • łyżka oleju
  • 350 g makaronu, u mnie penne
  • sól i pieprz do smaku

sos do makaronu

Wykonanie:

  • Zrumień mąkę na suchej patelni, dodaj masło i zrób zasmażkę. Cały czas mieszając wlewaj podgrzane mleko wymieszane ze śmietanką.
  • Boczek usmaż, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby się odsączył z nadmiaru tłuszczu.
  • Liście jarmużu pokrój i blanszuj przez 3 minuty. Odcedź. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij. Dodaj jarmuż i smaż przez 2 minuty. Dodaj jarmuż do sosu razem z pesto, kurczakiem i boczkiem. Zagotuj sos.
  • W między czasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron, ale zaoszczędź szklankę wody, w której się gotował makaron.
  • Wymieszaj makaron z sosem i częścią wody. Dolej tyle wody aby sos uzyskał kremową konsystencję. Podawaj makaron na gorąco, posypany utartym parmezanem.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *