Tarta kruszonkowa z makiem i owocami

Uwielbiam to ciasto , bo jest tak proste w pieczeniu. Wystarczy połączyć wszystkie składniki, pokruszyć, przełożyć owocami znowu pokruszyć i tarta  kruszonkowa z makiem i owocami jest gotowa do wypieku. Poza tym nie trzeba czekać aż tarta wystygnie, tylko od razu można ją jeść z lodami.

tarta kruszonkowa z makiem i owocami

Upiekłam tartę kruszonkową z moimi ulubionymi jabłkami z dodatkiem malin ale nie mogę się doczekać świeżych,leśnych owoców i tarty jagodowej.

Kruche ciasto na tartę wzbogaciłam o mak, wiórki kokosowe i płatki owsiane. Owoce oczywiście można wybrać dowolne.

tarta kruszonkowa z makiem

Tarta kruszonkowa z makiem i owocami 

Składniki:

na foremkę o średnicy 27 cm

Kruszonka

  • 1 ½ dl brązowego cukru
  • 1 ½ dl wiórków kokosowych
  • 1 ½ dl płatków owsianych
  • ½ dl  maku
  • 2 ½ dl mąki
  • 250 g smör, zimne

Nadzienie

  • 8 dużych jabłek
  • 100 g malin, ja miałam mrożone

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na kruszonkę połącz w całość nie ugniatając. Uformuj kulę i włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
  • W międzyczasie obierz jabłka, przekrój na pół i usuń gniazdka.
  • Zimne ciasto podziel na pół i część pokrusz jako spód tarty. Ułóż jabłka do góry dziurkami i wypełnij je malinami. Pokrusz równomiernie resztę ciasta.
  • Piecz tartę na 170ºC (termoobieg) przez 30 minut. Podawaj na ciepło z waniliowymi lodami.

tarta owocowa

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *