Burgery z czarnej fasoli

Lubicie fasolę? Ja bardzo i często z nią eksperymentuję. Bardzo lubię robić sałatki i dipy z różnych rodzai fasoli lub burgery. Dzisiaj chcę Wam zaproponować burgery z czarnej fasoli z orientalną nutą. Burgery bezglutenowe, ostre pachnące imbirem, goździkami i kminem rzymskim, z dodatkiem zmielonych nasion lnianego siemienia. Po prostu samo zdrowie!

Uwielbiam burgery z czarnej fasoli, uwielbiam burgery z warzyw i kasz czy burgery z orzechami. Wspaniała alternatywa do mięsa. Bardzo polecam!

przepis na burgery

Przepis na burgery z czarnej fasoli

Składniki:

10 burgerów

  • 250 ml czarnej fasoli, suchej
  •  szczypta proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki nasion rzymskiego kminu
  • 3 goździki
  • szczypta zmielonej gałki muszkatałowej
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 zielona chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • szczypta papryki w proszku
  • 1 łyżka zmielonych na proszek nasion lnu
  • 1 duże jajko
  • sól do smaku
  • olej do smażenia

burgery z czarnej fasoliFasolę namocz w wodzie na noc. Na drugi dzień ugotuj al dente, tzn. gotuj tak aby się nie rozleciała. Gotowałam 30 minut. Nasiona kminu upraż i ugnieć w moździerzu. Przepuść fasolę przez maszynkę do mięsa wraz z obranym czosnkiem, cebulą, imbirem i oczyszczoną z pestek chili. Dodaj przyprawy, jajko, zmielone siemie lniane, sól i wszystko wymieszaj. Formuj 50 gramowe burgery i smaż na oleju na średnim ogniu po obu stronach. Burgery są bardzo puszyste i dlatego delikatnie je przewracaj aby się nie rozleciały. Podawaj burgery w bułce z sałatą i warzywami.

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *