Kurczak marynowany w tandoori z grila

Kurczak marynowany w tandoori to super danie na party, pochodzące z kuchni hinduskiej. Główna przyprawą  w marynacie do kurczaka jest tandoori masala, ale oprócz niej dodałam również pieprz kajeński i kmin rzymski.

Lubię grilować mięso  gdy jest ono dobrze przyprawione i marynowane przez noc. Mięso jest wtedy kruche i soczyste.

Przepis na kurczaka marynowanego w tandoori z grila 

Składniki:

  • 1 ½ kg filetów z kurczaka
  • 2 dl jogurtu
  • 1 łyżka tandoori masala
  • 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli (tuż przed grillowanie)

Wykonanie:

  • Pokrój filety z kurczaka na mniejsze kawałki.
  • Rozmieszaj jogurt z przyprawami i polej kurczaka. Wymieszaj dokładnie i włóż do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Na 30 minut przed grilowaniem posól mięso.
  • Griluj na otwartym grilu przez 10 minut.,
  • Podawaj kurczaka z grila od razu po upieczeniu.

Do kurczaka przygotowałam różnego rodzaju sałatki oraz piliśmy czerwone wino. Przepis na faszerowane ogórki może już jutro.

SparaSpara

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *