Minestrone -włoska zupa z kapustą i fasolą

Lubicie minestrone? Miałam zamiar ugotować kolejną pomidorową, ale stwierdziłam, że przydałby się jakiś przerywnik (jest jeszcze takie słowo w polskim słowniku, czy znowu stworzyłam coś szwedzko polskiego?…) Włoskie smaki lubimy nawet w zupie, więc proponuję pyszne, włoskie minestrone z polsko szwedzkim touch. Minestrone ugotowałam po raz pierwszy z włoskim koprem.

minestrone

Przepis można dowolnie modyfikować, ważne by zupa była bogata w jarzyny. Trzeba też pamiętać o fasoli. Do minestrone Włosi używają białą fasolę. Ja dodałam dwa rodzaje białej fasoli i czarną. Zupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna.

Minestrone

Składniki:

2 l mięsnego bulionu

350 g białej kapusty

150 g jarmużu

1 koper włoski

1 kalarepa

3 marchewki

kawałek selera

3 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów

150 g białej fasoli małej, ugotowanej

150 g fasoli jaś, ugotowanej

200 g czarnej fasoli, ugotowanej

1 puszka pomidorów

3 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

czarny pieprz

½ łyżeczki suszonej bazylii

½ łyżeczki suszonego oregano

½ łyżeczki majeranku

1 łyżka natki pietruszki

minestrone zupa

Poszatkuj kapustę, jarmuż i koper. Seler, kalarepę i czosnek pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w talarki. Wlej oliwę do garnka, wrzuć wszystkie warzywa i lekko je podsmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj zupę przez 40 minut. Dodaj ugotowane fasole i gotuj jeszcze przez 10 minut. Pamiętaj aby ugotować białą i czarną fasolę oddzielnie, bo czarna fasola farbuje. Posyp minestrone pietruszką i podaj z grzankami posypanymi parmezanem.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *