Mini kanapki z łososiowym tatarem

Uwielbiam łososia w każdej postaci, więc kanapki z łososiowym tatarem to coś w moim guście. Takie mini kanapki świetnie pasują do zimnego bufetu. Kombinację z łososia, kaparów i buraczków umieściłam na kawałkach duńskiego żytniego chleba. Polecam ciemny chleb żytni, bo zdrowszy, a poza tym (w razie czego) nie będzie widać na nim buraczanych plam, które zeszpeciły widok tak pięknych kanapek, jeśli byłyby zrobione na białym pieczywie.

mini kanapki z lososiowym tatarem

Pyszne kanapeczki, kęsy na raz, które można zjeść między jednym a drugim tańcem…oj, będziemy tańczyć całą noc!

tatar z łososia

Większość z Was pewnie już ma ułożone sylwestrowe menu. Dla tych, którzy jeszcze poszukują polecam prosty przepis na zapiekane daktylektóre można jeść na gorąco i na zimno. Dla smakoszy krewetek i szwedzkiej kuchni polecam mini kanapki z krewetkami. Faszerowane ogórki to kolejny prosty przepis, który można sklecić na poczekaniu.

Nie zapomnijcie o francuskim cieście, które ja mam zawsze pod ręką. Z francuskiego ciasta można wyczarować niesamowicie wiele przekąsek, choćby taką jak ta przekąska z kozim serem i gruszką czy ta szybka przekąska z obiadowych resztek.

zimna przekąska z łososia

Przepis na mini kanapki z łososiowym tatarem

Składniki:

na około 40 mini kanapek

  • 300 g fileta z łososia, mrożonego przez 3 doby
  • 50 ml posiekanych kaparów
  • 3 łyżki drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 6 łyżek buraczków z octu, pokrojonych w małą kosteczkę
  • 2 żółtka
  • 1łyżka ostrej musztardy, u mnie francuska
  • 1 łyżeczka soli, lub wedle smaku
  • czarny pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 100 g philadephia serka lub innego kremowego twarożku
  • 5 kromek żytniego chleba
  • świeży szczypior lub koper do dekoracji

Wykonanie:

  • Rozmroź łososia i posiekaj bardzo drobno. Ja skrobię łososia bardzo ostrym nożem, a potem jeszcze siekam.
  • Dodaj pokrojone buraczki, kapary i cebulę.
  • Wymieszaj musztardę z żółtkami dopraw solą i pieprzem i dodaj do reszty składników.Wymieszaj dokładnie sałatkę.
  • Cienkie kromki żytniego chleba pokrój na małe porcje. Nawet nie odcięłam skórki, bo tak ładnie rustykalnie. Posmaruj każdy kawałeczek chlebka serkiem, potem ułóż łyżeczkę łososiowego tatara, a następnie udekoruj koperkiem lub szczypiorkiem.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *