Co do jedzenia

Blog kulinarny przepisy,wypieki,porady kulinarne

Ryby i owoce morza, Tarty wytrawne

Moja tarta szpinakowa z wędzonym łososiem

Wczoraj miałam takiego smaka na wędzonego łososia, że upiekłam tartę szpinakową z łososiem w roli głównej. Wędzony łosoś i mrożony szpinak mam zawsze w mojej spiżarni.

Tarta jest bardzo popularnym daniem w Szwecji. Tartę można praktycznie zrobić z niczego.


Na spód tarty wykorzystałam mój standartowy przepis. Łososiowe nadzienie to też żadna filozofia, proste do zrobienia. Polecam bardzo tartę, bo to doskonałe i szybkie danie na codzień, które częściowo można przygotowac dzień wcześniej.

Tarta szpinakowa

Składniki:

Spód tarty:

  • 3 dl mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżka zimnej wody

Nadzienie:

  • 70 g wędzonego łososia
  • 300 g szpinaku, mrożonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz kajeński
  • 2 jajka
  • 2 dl mleka
  • 2 dl startego sera
  •  szczypta papryki w proszku

Wykonanie:

  • Połącz masło, mąkę i wodę lekko, nie ugniataj. Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż razem w niewielkiej ilości oleju. Dodać szpinak i smaż, aż cała woda wyparuje.
  • Dopraw pieprzem i delikatnie solą, następnie wmieszaj wędzony łosoś.
  • Podpiecz spód tarty w 220 º C przez około 10 minut po czym napełnij nadzieniem.
  • Ubić lekko jajka z mlekiem i wylej na tartę, a na koniec posyp utartym serem.
  • Piecz tartę w temperaturze 170 º C, aż się zrumieni, około 25 minut.

4 komentarze on “Moja tarta szpinakowa z wędzonym łososiem
  • justyna says:

    Fajny, prosty przepis, a efekty – tarta wygląda fantastycznie i smakuje zapewne równie dobrze:) Pozdrawiam.

  • Małgorzata says:

    Proszę powiedzieć ile tej mąki ,mlekaMał dać? Fajny przepis,ale zanim coś zrobię musze szukac ile to gram lub deko , i juz się odechciewa, wiec szukam innego … A ten wydaje mi się fajny

    • Gosia says:

      Hej Małgorzata! 3 dl mąki to 190 gram, 2 dl mleka to 200 ml lub 200 gram.2 dl żóltego sera to 50 gram. Powodzenia!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *