Naan na zakwasie

Ostatnio wypiekam chleb prawie zawsze na zakwasie. Nie omieszkałam więc wypróbować naan na zakwasie, hinduski chlebek, który świetnie pasuje na kanapki lub jako dodatek do różnego rodzaju curry.

przepis na naan na zakwasie

Naan na zakwasie wydaje mi się najlepszy ze wszystkich przepisów na podpłomyki naan jakie wypróbowałam do tej pory i nic dziwnego, że piekę ten chleb przynajmniej raz w tygodniu! Jak widzicie na zdjęciu upiekłam naan z czarnuszką, która nadaje chlebkowi charakterystyczny smak i aromat.

Przepis na naan na zakwasie

Składniki:

na 14 naan

  • 300 g pszennego zakwasu
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml jogurtu
  • 2 łyżeczki czarnuszki + 1 łyżka do posypania
  • 1 ½ łyżka soli

Wykonanie:

  • Z podanych składników zarób dosyć luźne ciasto najlepiej przy pomocy miksera z widełkami do wyrabiania chleba. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 90 minut.
  • Wyjmij ciasto na stolnicę oprószoną mąką i złóż ciasto kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. po tym czasie złóż ciasto i podziel na 14 porcji o około 100 gram każda.
  • Uformuj okrągłe, płaskie placki, ułóż na 2 blaszkach wyłożonych pergaminem, posyp czarnuszką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Jeśli pieczesz z termoobiegiem możesz piec obie blaszki na raz. Rozgrzej piekarnik do 250ºC i piecz naan przez 20 minut. Po 10 minutach zmień pozycję blaszek.
  • Wyjmij naan z piekarniku i przełóż na drucianą podstawkę do ostygnięcia.

chlebek naan na zakwasiePrzepis dołączam do piekarnii Wisły Na zakwasie i na drożdżach.

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *