Perski kebab kubide z pikantnym ryżem

Robienie kebaba to jeden wielki ceremoniał w moim domu. Aczkolwiek umiem sama go przyrządzić, to jednak dzisiaj uczynił to mój małżonek, pers z krwi i kosci. Naszym ulubionym kebabem jest kebab kubide, który dzisiaj zrobiliśmy z mielonej wołowiny, no bo znaleść jagnięcinę w polskim sklepie to trzeba mieć  nielada szczęście.

Do farszu dodaje się mnóstwo prypraw jak kurkuma, szafran, pieprz, sumak (perska przyprawa do kebaba o kwaskowatym posmaku) i… proszek do pieczenia. Tak, tak sama się zdziwiłam jak to usłyszałam. Prawda jest taka, że bez proszku albo jak za mało proszku to kebab rozlatuje się podczas grillowania.

Ciekawy jest również sposób grillowania kebaba. Do tego potrzebne są specjalne, metalowe jak ja to mówię miecze, które owija się mięsnym farszem. Po upieczeniu dobrze przyprawiony kebab kubide powinnien lekko zsunąć się ” z miecza ”  przy pomocy widelca.

Kebab kubide jemy najczęsciej z basmati ryżem, który tym razem zrobiłam na ostro, z ugrillowanymi pomidorami i jogurtową salatką z ogórka i czosnku. Już na talerzu można jeszcze posypac kebab przyprawą zwaną sumak.

Poza tym kebab zagryza się świeżymi liśćmi mięty pieprzowej i kawałkami cebuli.

To tradycyjne danie kuchni perskiej smakuje wyśmienicie.

Przepis na perski kebab kubide z pikantnym ryżem

Składniki:
na 5 sztuk kebaba

  •  1kg mielonej wołowiny
  • 1 cebula, starta
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka sumak
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ g szafranu, zmielonego

Wykonanie:

  • Rozpal grill drzewny.
  • Utrzyj cebulę i wymieszaj ze wszystkimi przyprawami. Dodaj zmieloną wołowinę i dokładnie wymieszaj.
  • Obłóż rownomiernie szpadę do grilowania kebaba farszem, maczając dłonie w zimnej wodzie.
  • Grilluj kebab kubide, często odwracając, aż mięso będzie rumiane na powierzchni.
  • Mięso powinno łatwo ześlizgnąć się ze szpady po upieczeniu.

Pikantny ryż basmati

Składniki:

5-6 porcji

  • 250 g ryżu basmati
  • 4 dymki
  • 1 czerwona chili
  • 1 żółta chili
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka masła
  • 1 l wody

Wykonanie:

  • Wypłucz ryż, zalej woda i posól.
  • Gotuj ryż, aż będzie na wpół miękki. Odcedz.
  • Pokrój dymki. Oczyść z nasion chili i pokrój w krążki.
  • Na patelni rozpuść masło, dodaj szafran i odrobinę wody.
  • Poczekaj aż woda prawie wyparuje i dodaj dymkę wraz z chili do masła. Podsmaż przez minutę.
  • Wymieszaj ryż z warzywami w garnku, przykryj pokrywką i gotuj na bardzo wolnym ogniu. Gdy spód garka zaskwierczy pod mokrym palcem, a sam ryż zdrowo paruje po uchyleniu przykrywki, to ryż jest już gotowy.

14 komentarzy

  • Kebab prezentuje się pysznie, a przepis brzmi bardzo kusząco i ten proszek do pieczenia… Muszę wypróbować!
    Tylko gdzie tą przyprawę sumak można dostać?

  • Super przepis (sama jestem pół-Iranką)! Muszę go wypróbować :) Od dawna chciałam kupić metalowe szpadki do kebabu – gdyby mi Pani mogła powiedzieć, gdzie można takie dostać?

    • Muszę przyznać, że mój mąż też się nieżle nalatał za tymi szpadkami, aż w końcu natrafił na nie w sklepie z irańską żywnością ale w Szwecji. Więc proponuję może najpierw w sklepie z irańską żywnością, może jest możliwość zamówienia. A jak nie to uderzyć do kogoś kto robi produkty ze stali…
      Pozdrawiam serdecznie

  • Dzisiaj będę robił. Uwielbiam. Jadę do selgrosa. Mam nadzieję znajdę tam te miecze do kebsa i sumak. Grillowac będę na gazowym.

  • Zrobilem i jestem zachwycony:) taki kebab jest chyba lepszy niz te tradycyjne tureckie w bulce:) szpady kupilem w selgrosie, nie sa tak szerokie jak te na zdjeciach, ale daly rade. Mieso wybralem wolowe lux tez w selgrosie przy okazji kupowania szpad:) myslalem tez nad cielecina, ale chyba wolowe lepsze. Przyprawy kupilem w kauflandzie- sol czosnkową, pieprz czarny i ziolowy, kmin rzymski, a cebule obrana mloda w biedrze:) problem mialem z kurkuma- nigdzie jej nie bylo- ani w selgrosie ani w kauflandzie ani w biedrze. Na szczescie mialem ja w domu. Szafran tez. Wymieszalem wszystko i nadzialem na szpikulce. Grill gazowy rozgrzalem kilka min wczesniej. Wyszlo wysmienicie- jedzac tak pyszne danie mozna poczuc smak egzotyki:). Mialem zjesc z jakims sosem tzatziki albo musztarda rosyjska ale majac tak świetny smak orientu w tym daniu wolalem sie nim delektowac i zrezygnowałem z jakichkolwiek sosów:) polecam wszystkim.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *