Szafranowe udka z kurczaka z berberysem

Szafranowe udka z kurczaka z berberysem, czyli kurczak po irańsku. Ostatnio trafiłam na blog podróżniczy, gdzie świetnie opisano podróż do Iranu. Zainspirowana wpisem postanowiłam przyrządzić typowe danie kuchni irańskiej, szafranowe udka z kurczaka z berberysem. Uwielbiam to danie, które podaje się oczywiście z ryżem, np. ryżem z bobem i koprem. Udka z kurczaka marynowałam w szafranie z dodatkiem kajeńskiego pieprzu i słodkiej papryki. Dzięki szafranowi nabiorą one nie tylko złotego koloru ale i specyficznego smaku szafranu. Nie każdy lubi szafran, ja uwielbiam! Dodaję go do wypieków i lodów. Jest to przyprawa, którą ma wszechstronne zastosowanie w mojej kuchni. Idealnie komponuje się z mięsem ale również i rybą.

szafranowe udka

Szafranowe udka z kurczaka

Składniki:

na 4 porcje

4 udka z kurczaka

2 łyżki masła

4 łyżki suszonego berberysu

0,5 g zmielonego szafranu

2 łyżeczki cukru

2 łyżki wody

½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

1 łyżeczka soli lub wedle smaku

Do podania

ryż z bobem i koprem

kuchnia irańska

Udka z kurczka osusz papierowym ręcznikiem. W małej miseczce wymieszaj przyprawy solą i natrzyj nimi mięso. Przykryj kurczaka folią i marynuj najmniej przez 2 godziny lub wstaw na noc do lodówki. Rozgrzej 1 łyżkę masła i usmaż kurczaka na złoty kolor. Udka powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Dodaj kolejną łyżkę masła, wlej wodę i wsyp opłukany berberys oraz cukier. Smaż przez 2 minuty. Ugotuj ryż  według przepisu w linku (kliknij). Podaj szafranowe udka z kurczaka z ryżem.

szafranowe udka_kurczak

 

SparaSpara

11 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *