Kurczak! Zapraszam na kolejny przepis na kurczaka, sznycel z kurczaka w panierce z nasion i natki pietruszki. Zazwyczaj wszyscy panierują sznycle w tartej bułce. Ja nie jestem wyjątkiem ale coraz częściej używam alternatywnych panierek. Jeśli już mam zamiar użyć tartej bułki to wolę ją zrobić sama. Ostatnio kupiłam przyprawę do kurczak (myślałam, że to przyprawa), okazało się jednak, że to była przyprawiona tarta bułka. Raczej nie przypadła mi do smaku.
Sznycel z kurczaka przyrządzam często z fileta piersi kurczaka. Jest to danie uwielbiane przez moje dzieci. My z mężem też je lubimy. Zawsze przygotowuję więcej sznycli, bo swobodnie można je podgrzać na drugi dzień lub wykorzystać na kanapki. Z czym lubicie sznycle z kurczaka? Pewnie, że można je podać z puszystym ziemniaczanym puree, buraczkami czy kiszonym ogórkiem. Lubię sznycle z zielonym groszkiem i surówką. Im bardziej kolorowo na talerzu tym lepiej!
Sznycel z kurczaka
Składniki:
4 porcje
2 duże filety z piersi kurczaka, około 500 g
czarny pieprz i sól do smaku
50 g masła do smażenia
Panierka orzechowa
50 g pestek dyni
30 g łuskanych nasion konopi
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki nasion słonecznika
1 łyżeczka suszonych chili płatków
3 łyżki mąki
2 jajka
Groszkowe puree
2 łyżki nasion z panierki
150 g zielonego groszku, mrożonego
2 łyżki oliwy
pęczek świeżej bazyli
1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
Dodatkowo
ziemniaczane puree, tutaj przepis
sałatka Waldorf, tutaj przepis
Mięso podziel na 4 porcje i lekko rozbij tłuczkiem. Dopraw solą i pieprzem. W misce roztrzep jajka. Drobno pokrój pietruszkę. Nasiona słonecznika i dyni rozdrobnij w malakserze i wymieszaj z nasionami konopi, chili i pietruszką. Przygotuj dwa talerze. Na jeden wysyp mąkę, a na drugi panierkę. Obtocz kawałki mięsa w mące, następnie zanurz w jajku. Na końcu obtocz w nasionach. Rozgrzej masło na patelni i smaż sznycle na złoty kolor.
Groszek gotuj 6 minut w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłukaj zimną wodą. Zawsze opłukuję zielone warzywa zimną wodą aby zachowały ładny zielony kolor. Zmiksuj groszek z nasionami, bazylią, pietruszką, czosnkiem i oliwą. Ugotuj ziemniaki i zmiksuj na puree. Możesz użyć dodatków jak w podanym przepisie, lub po prostu zmiksować ziemniaki z masłem i mlekiem. Podaj sznycel z groszkowym i ziemniaczanym puree. Jeśli masz ochotę na surówkę, polecam sałatkę Waldorf. Smacznego!
13 komentarzy
Ależ pysznie i kolorowo! Panierowanie kotletów w bułce tartej jest już nudne. Następnym razem, gdy tylko skompletuję składniki panierki, wykorzystam Twój przepis:)
Też tak sądzę. Jak to się mówi bułka z braku laku…
W takiej kolorowej panierce sznycle nie tylko pięknie wyglądają ale też niesamowicie smakują. Super pomysł.
Sznycle są przepyszne!
Panierka wygląda bardzo malowniczo :)
Taka była moja myśl!
Bardzo lubię takie niecodzienne panierki. Niby klasyczny obiad, a zmiana panierki potrafi całkowicie odmienić obiad :)
No właśnie, tak prosto można odmienić tradycyjny obiad.
Trzeba przyznać, że jest to naprawdę ciekawa panierka :)
Dziękuję!
Dla mnie rewelacja!
Małgosiu, świetny pomysł z tą panierką. Na pewno zrobię taką samą :)
Polecam! Jest naprawdę pyszna i ładnie się prezentuje!