Bruschetta z awokado na żytniej bagietce

Uwielbiam jeść awokado. I nie tylko to! Od czasu do czasu zrobię sobie maseczkę- awokado z miodem. Boże, czuję się jak nowo narodzona , po takim zabiegu.

Ale tu nie salon kosmetyczny! Tutaj gotujemy i pieczemy!

Upiekłam rano żytnie bagietki, z których zrobiłam bruschetta z awokado, czyli po naszemu grzanki z awokado.
Najpierw pomyślałam, ze upiekę żytnie bagietki na zakwasie. Ale jak to ja, nie zawsze planuję moje poczynania kulinarne, a ciasto na zakwasie musi rosnąć dłuuuugo, więc szybko zdecydowałam się na żytnie bagietki na samych drożdżach.

Do zaczynu wrzuciłam utarte brie i suszone pomidory. Taki mały eksperyment. Z niecierpliwością czekałam, aż bagietki się upiekłą. Szybki test na poczekaniu i już wiedziałam, że się nie zawiodę, bo żytnie bagietki z brie i z suszonymi pomidorami smakowaly po prostu super.

Przepis na domowe żytnie bagietki (8mniejszych bagietek)

Składniki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 ½ dl letniej wody
  • 1 łyżka oliwki
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 dl jogurtu
  • 4 dl przesianej mąki żytniej
  • 4 dl mąki żytnia
  • 2 dl  mąki Manitoba lub pszennej
  • 50 g brie
  • 6 suszonych pomidorow, z grubsza posiekanych

Wykonanie:

  • Pokrusz drożdże i wymieszać z ciepłą wodą i jogurtem w misce.
  • Dodaj sól, oliwę, tarty ser brie, pomidory i mąkę.
  • Zagnieć  miękkie, dość lepkie, ale nie luźne ciasto. Zazwyczaj robię to przy pomocy asystenta kuchennego, około 15 minut.
  • Pozostaw ciasto do wyrośniecia na 30 minut.
  • Podziel ciasto na cztery lub osiem kawałków. Kształtuj kawałki w bagietki. Robię to tak: rozciągam ciasto palcami na prostokąt, a potem  zwijam w rulon, nie wałkuję, bo uchodzi powietrze z ciasta. Wtedy bagietki nie wyrosną.
  • Zrób skośne cięcia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz w piekarniku, pierwsze 10 minut w temperaturze 250 º C (termoobieg), następnie zmniejsz temperaturę do 200 º C i piecz bagietki jeszcze  10 minut.
  • Jesli chcesz uzyskać  chrupiąca skórkę na bagietce, spryskaj bagietki wodą kilka razy w trakcie pieczenia.

Bruschetta z awokado

Lubię  bruschetta i robię zawsze jak mam w domu dojrzałe awokado. Oczywiście do grzanek można użyć każdego rodzaju bagietki. Zrobiłam bruschetta z żytniej bagietki pierwszy raz.
Awokado rozgniątłam widelcem (najlepiej smakuje dojrzałe awokado) i wymieszałam z posiekaną natką pietruszki, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Nic prostszego, a jakie dobre!

Składniki:

na 6 grzanek

  •  1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól i pieprz
  • 6 kromek z żytniej bagietki

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *