Makaron ze szpinakiem

Pyszny makaron ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami, po prostu miłość od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam jarskie makarony, które dosłownie można zrobić na poczekaniu.

pyszny makaron ze szpinakiemMakaron ze szpinakiem jest właśnie takim daniem, prostym, szybkim w przygotowaniu i bardzo smacznym.

Makaron zdecydowanie króluje w mojej kuchni, więc zawsze mam potrzebne składniki, aby ugotować taki szybki obiad. Dzisiaj użyłam nawet mrożonego szpinaku, który zawsze mam w lodówce. Miałam też tagliatelle pełnożytnie, w sam raz do szpinaku. Suszone pomidory, pieczarki, czosnek… no i jak tu nie lubić takiego makaronu!

makaron ze szpinakiem na szybkiego

Przepis na makaron ze szpinakiem

Składniki:

4 porcje

  • 250 g mrożononego szpinaku
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów suszonych
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
  • 2 kopiaste łyżki creme fraiche
  • 4 łyżki wody
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu grubozmielonego
  • 200 g tagliatelle, waga sucha
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki uprazonych pestek dynii

Wykonanie:

  • Obierz i pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w talarki. Podsmaż na oleju po czym dodaj pokrojone w talarki pieczarki i suszone pomidory. Smaż aż grzyby puszczą sok. Przełóż do naczynia.
  • Na tej samej patelni odparuj mrożony szpinak, posól, dodaj creme fraiche i wodę, zamieszaj i zagotuj, a następnie dodaj resztę warzyw.
  • Ugotuj makaron al dente, odcedź i wymieszaj ze szpinakowym sosem.
  • Gotowy makaron ze szpinakiem posyp parmezanem i pestkami dynii.

 

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *