Udka z kurczaka w sosie musztardowo miodowym

Witam Kochani! Święta już tuż, tuż, więc pora wymyślić jakieś świąteczne menu. jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczny obiad to polecam udka z kurczaka w sosie musztardowo miodowym.

Upiekłam dzisiaj takie właśnie udka z kurczaka i byłam wręcz oczarowana ich smakiem. Bardzo polecam to danie, do którego zamiast pałek można użyć również całe udka z kurczaka, a najchętniej odfiletowane nogi z zachowaną skórką.

kurczak w sosie musztardowym z miodem

Przepis na udka z kurczaka w sosie musztardowo miodowym

Składniki:

  • 10 udek z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki musztardy francuskiej dijon
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy, uprażone i zgniecione w moździerzu
  • 4 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 5 szalotek
  • sól
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo zmielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

  • Udka z kurczaka natrzyj solą, papryką i pieprzem.Zrumień na oleju przez około 5 minut. Przełóż do udka do brytfanki.
  • Wymieszaj musztardę z miodem, czosnkiem, gorczycą. Dopraw solą i pieprzem. Polej sosem udka. Obierz szalotki, przekrój na pół i powciskaj między udka.
  • Piecz udka w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez około 35 minut.

przepis z kurczakiemPyszne udka z kurczaka, które  można podać z pieczonymi ziemniakami, bulgurem lub kaszą.

przepis na udka z kurczkaPolecam również udka z kurczaka cytrynowo miodowe, a dla smakoszy kuchni orientalnej udka z kurczaka z pilaf.

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *