Wino może uświetnić każdą okazję, nawet tak małą jak smaczny obiad czy kolacja. Otwieramy butelkę pysznego Merlota i wypijamy kieliszek …
Porady
Kombucha (kombucza) to nazwa tak zwanego grzyba herbacianego, a także napoju z jego udziałem powstałego z fermentacji uprzednio zaparzonej herbaty. …
Popcorn to szybka i prosta przekąska na filmowy wieczór lub imprezę. Za popcornem przepadają nie tylko dzieci ale i dorośli. Prażona kukurydza …
W czasach ciągłego pędu i niezdrowego odżywiana, zaczyna wkradać się moda na zdrowe potrawy na bazie kasz. Smaczne, zdrowe i …
- Poradnik kulinarny
Jak powinna wyglądać degustacja wina? Poradnik dla początkujących
by Małgorzataby MałgorzataDegustacja wina to prawdziwa ceremonia, dlatego warto dowiedzieć się, jak powinna wyglądać i jak właściwie przygotować do niej wino. Przeczytaj …
Dzisiaj przyrządziłam ulubione danie moich dzieci, hamburgery z frytkami. Do przyrządzenia tego domowego fast food użyłam oleju rzepakowego. Ostatnio naczytałam …
Zamrażanie to jedna z metod przedłużania przydatności do spożycia produktów żywnościowych. Jest ona bardzo prosta, skuteczna i zdrowa. Warto wiedzieć, …
Powszechnie, coraz więcej osób interesuje się aktywnym trybem życia oraz zdrowym żywieniem. Dostarczanie codziennej dawki witamin i minerałów z owoców …
- Poradnik kulinarnyRyby i owoce morza
Poznaj się na tłuszczach – olej rzepakowy
by Małgorzataby MałgorzataKażdy ma swoje ulubione dania. Moja rodzina uwielbia jambalaya. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na to smaczne danie. Jest to …
Nie bez przyczyny mówi się, że kuchnia stanowi serce każdego domu. Wyjątkowe miejsce, gdzie przygotowuje się posiłki i spędza się …
Lubicie jeść śniadanie? Uwielbiam przyrządzać śniadania, które są pożywne i zdrowe. Dla mnie śniadanie to posiłek zbalansowany, a więc zawierający …
W dobie tak dużego ekonomicznego i ekologicznego kryzysu stawiam na ekologiczne prezenty, które można kupić tanio. Rezygnuję z plastyków tam …
Serek Bieluch to lekki, kremowy i naturalny serek. Dlaczego piszę naturalny? Serek Bieluch zawiera jedynie mleko pasteryzowane i kultury bakterii …
- Poradnik kulinarny
Naucz się gotować – wskazówki, przepisy i inspiracje dla wszystkich przyszłych mistrzów kuchni!
by Małgorzataby MałgorzataGotowanie nie jest trudne. Po prostu trzeba się odważyć spróbować. Jeśli nie masz pojęcia o gotowaniu to warto zdobyć podstawową …
Marynowany ogórek meksykański… co to jest… W tym roku wyhodowałam na balkonie cudowne warzywo. Ogórek meksykański, bo o nim mowa …
- Napoje, drinki, smoothiesPoradnik kulinarny
Kozieradka – zdrowa przyprawa
by Małgorzataby MałgorzataZnacie kozieradkę? Używacie ją często? Kozieradka to przyprawa stosowana głównie w kuchni hinduskiej, tajlandskiej i perskiej. Przyprawa ta jest znana …
- Poradnik kulinarny
Szalotka. Poznaj przepis na idealne ciasto z jabłkami!
by Małgorzataby MałgorzataSzarlotka to ciasto, które może być przygotowywane na wiele sposobów. Poznaj najlepsze z nich! Szarlotka to przepyszne ciasto – kruche lub …
Dlaczego jeden jest ciemny i ciągnie się jak smoła, a drugi ma jaśniejszą barwę? Sprawdzamy, jakie są rodzaje sosu sojowego …
Jak wykorzystać resztki ryżu? W mojej kuchni ryż się nigdy nie marnuje. Mam nadzieję, że Wy również nie wyrzucacie ryżu. …
Ostatnio natrafiłam na przyprawę zwaną dukkah. Nigdy się wcześniej z nią nie spotkałam. Przepis na dukkah to właściwie mieszanka przypraw, …