Czekoladowe ciasto z karmelową polewą

Lubimy czekoladowe ciasto, nie da się ukryć! Pyszny wypiek na każdą okazję. Smakuje mi najbardziej jeśli dodam sporą ilość kakao lub gorzką czekoladę. Mocno wilgotne i rozpływające się w ustach. Z czekoladową polewą lub ganache to już wypas. Dzisiaj zapraszam na czekoladowe ciasto w ekskluzywnym wydaniu z karmelową polewą i laskowymi orzechami. Ciasto jest niesamowicie proste w przygotowaniu i błyskawicznie się piecze.

czekoladowe ciasto zdjęcie z góry

Czekoladowe ciasto

Składniki:

prostokątna foremka 25 cm x 20 cm

120 g mąki

50 g kakao

225 g cukru

3 jajka

szczypta soli

1 łyżeczka waniliowego cukru

Domowy karmel

250 g cukru

100 ml wody

150 ml śmietanki kremówki

szczypta soli

100 g laskowych orzechów

czekoladowe ciasto z bokuNastaw piekarnik na 180ºC na termoobieg (bez termoobiegu 200ºC). Rozpuść masło w rondelku. Zdejmij z kuchenki. Dodaj cukier i cukier waniliowy, zamieszaj.Dodaj po jednym jajku caly czas energicznie mieszając balonową trzepaczką. przesiej mąkę i kakao i dodaj do masy. Wymieszaj i przelej  do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnikai piecz przez 10 minut. Upieczone ciasto ostudź.

Przygotuj karmel. Zagotuj cukier z wodą. Mieszaj aż cukier się rozpuści. Po 8 minutach płyn powinień zacząć gęstnieć. Wlej śmietankę mieszając zagotuj karmel. Laskowe orzechy upraż na suchej patelni. Przełóż na ściereczkę i pocieraj przez kilka minut tak aby odeszła skórka. Pokrój grubo orzechy i wymieszaj z karmelem. Wylej karmel na ostudzone ciasto. Wygładź i odstaw do zastygnięcia. Schłodzone ciasto pokrój.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *