Szafranowy ryż z berberysem

Mówiąc szczerze to ryż polubiłam dopiero jak poznałam mojego męża. On mnie też nauczył jaki ryż jest najlepszy i jak go gotować. Gotowanie ryżu po persku to istny rytuał i przyznam, że za nim opanowałam technikę jego gotowania kilka porcji powędrowało do śmieci, a i niejeden garnek zakończył swoją żywotność.

szafranowy ryż z berberysem

Dzisiaj mogę przyznać, że jestem ekspertem w tej dziedzinie. No cóż pochwały teściowej i reszty rodziny same za siebie mówią, a i mój małżonek nie szczędzi mi komplementów.

Mój ulubiony ryż to szafranowy ryż z berberysem czyli po persku zereshk (czytaj zereszk) poloBerberys pewnie macie na ogrodzie, a i szafran nietrudno znaleźć w sklepie. Nam przesyła rodzina z Iranu, bo i perski ponoć najlepszy! Sztuka gotowania ryżu po persku to ryż ugotowany na sypko w kilku podstawowych krokach. Oczywiście najlepszy ryż to ryż długoziarnisty typu basmati. Muszę przyznać, że w supermarketach w Polsce czy też w Szwecji rzadko można natrafić na wysokiej jakości basmati. Czasami mam wrażenie, że te sklepy jedynie wabią nazwą basmati. Wysokiej jakości basmati jest bardzo drogi i można go jedynie kupić w małych butikach z orientalną żywnością.

Oto więc przepis na szafranowy ryż basmati, przepis który obiecałam bardzo dawno temu. Ryż jest tak smaczny, że można go jeść bez żadnych dodatków. Jeśli lubicie ryż to proponuję również ryż pilau. Nie zapomnijcie o wczorajszym przepisie, kurczak korma podany właśnie z szafranowym ryżem i berberysem.

Przepis na szafranowy ryż z berberysem, zereshk polo

Składniki:

na 5 – 6 porcji

  • 300 ml ryżu basmati
  • woda
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki masła
  • ½ g szafranu, zmielonego
  • 100 ml suszonego berberysu

Wykonanie:

  • Wsyp ryż do garnka o pojemności 3 litrów. Wypłucz pod bieżącą wodą, a następnie wlej osoloną wodę, tyle aby przykryła ryż (2 cm nad powierzchnią ryżu).
  • Zagotuj ryż i zmniejsz temperaturę. Ryż powinien gotować się szybko, a kiedy zacznie bulgotać i ubywać wody wlej szklankę zimnej wody. Nastąpi tak zwane szokowanie ryżu.. Gotuj ryż jeszcze przez około 5 minut. Ryż ma być długi, napęczniały, prawie gotowy.
  • Teraz odcedź ryż.
  • Na patelni rozpuść masło z dwoma łyżkami wody i szafranem. Dodaj również berberys. Potrzymaj chwilę na ogniu, aż berberys trochę napęcznieje.
  • Na dno pustego garnka wlej łyżkę oliwy, wysyp odcedzony ryż. Polej ryż szafranowym masłem z berberysem i przykryj pokrywką.
  • Postaw ryż na kuchni i zmniejsz temperaturę, u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie czwartym. Gotuj / paruj ryż przez około 10 minut. Gotowy ryż po uchyleniu pokrywki mocno paruje.
  • Gotowy ryż wysyp delikatnie na półmisek za pomocą dużego widelca.

ryż basmati

 

 

 

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *