Zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą

Przepisy na szybkie obiady są bardzo przeze mnie poszukiwane. Dzisiaj kolejny szybki obiad dla zapracowanych, zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą. Kremowa zapiekanka, którą można skomponować praktycznie z tego co akurat mamy w lodówce. Mój przegląd lodówki był dosyć obfity. Znalazła się skinka, gorgonzola, kremowy żółty ser i resztki kukurydzy. W sam raz na zapiekankę makaronową! Zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą można przyrządzić wcześniej, a na drugi dzień tylko zapiec.

zapiekanka makaronowa z szynką

Zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą

Składniki:

na 5 porcji

  • 350 g makaronu
  • 200 g gorgonzola
  • 250 g kremowego żółtego sera, startego na gr
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 300 g szynki
  • 250 g kukurydzy, u mnie mrożona
  • 3 łyżki posiekanej pietruszki
  • garść świeżej bazylii, tylko liście
  • 600 ml mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Masło roztop w pojemnym rondlu. Dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Teraz dodaj powoli mleko mieszając energicznie, aby się nie zrobiły grudki. Zagotuj.
  • Rozdrobnij gorgonzolę, a  żółty ser zetrzyj na tarce. Dodaj oba sery do sosu i mieszaj delikatnie podgrzewając. Następnie dodaj czosnek, płatki chili, pietruszkę i porwane liście bazylii.
  • Pokrój  200 g szynkę w kostkę, a resztę w cienkie piórka. Większą porcję szynki wraz z kukurydzą wymieszaj z sosem. teraz dodaj ugotowany makaron, mieszając zagotuj. W ten sposób przygotowany makaron można włożyć do lodówki i zapiec na drugi dzień.
  • Przełóż makaron do formy. Posyp resztą szynki i serem i zapiecz w nagrzanym piekarniku na 200ºC przez 10 minut.
  • Gotową zapiekankę posyp posiekaną pietruszką.

przepis zapiekanka makaronowa z szynką i kukurydzą

11 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *