Zupa fasolowa z chorizo

Jest tak u nas zimno, że bez zupy po prostu się nie obędzie. Dzisiaj zupa na ostro z trzema rodzajami fasoli, zieloną soczewicą i chorizo. Zupa pachnąca rzymskim kminem i tymiankiem. Zupa musi być gorąca, sycąca i smaczna, za każdym razem inna. Na blogu zupa fasolowa z chorizo to zupa numer 29…i na pewno nie ostatnia.

zupa fasolowa z chorizoZupa fasolowa z chorizo

Składniki:

na 5 – 8 porcji

  • 100 ml czarnej fasoli
  • 100 ml fasoli pimento
  • 100 ml białej fasoli, małej
  • 100 ml zielonej soczewicy
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 1 marchewka
  • 1 batat
  • 1 cebula, duża
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ½ łyżki czerwonej pasty curry
  •  2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka prażonych nasion kminu rzymskiego, w całości
  • sól do smaku
  • 4 łyżki świeżego tymianku, posiekanego
  • ½ łyżeczki pieprzu kajenskiego
  • 3 łyżki oliwy
  • około 2 l mięsnego bulionu
  • 1 chorizo ​​salami, o smaku papryki, około 300 g

Wykonanie:

  • Namocz fasole, każdą w osobnej miseczce najlepiej na noc. Na drugi dzień ugotuj wszystkie fasole w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Czarna fasola bardzo barwi, więc aby zupa wyglądała ładnie i było widoczne, że są 3 rodzaje fasoli najlepiej przyrządzić je według podanej procedury.
  • Warzywa, cebulę i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie wraz z przyprawami.
  • Przełóż warzywa do dużego garnka, dodaj fasole, opłukaną soczewicę, przecier pomidorowy, pastę curry i bulion. Gotuj zupę, aż warzywa, fasola i soczewica będą miękkie. Dopraw solą i tymiankiem.
  • Chorizo pokrój w plasterki i podsmaż na suchej patelni. Podaj zupę z plasterkami chorizo.

aromatyczna zupa

Dla smakoszy delikatnych, kremowych  zup polecam zupę z kalafiora, miłośnikom kapuśniaka, zupę z brukselki i białej kapusty, a kto lubi szpinak to polecam zupę szpinakową według przepisu Adama chrząstkowskiego, z którym miałam przyjemność gotować w zeszłym roku.

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *