Dzisiaj znowu czekoladowo, upiekłam czekoladowe cupcakes. Jak szaleć to szaleć! Miały być czekoladowe babeczki, a w końcu wyszły czekoladowe cupcakes. Pyszne, kremowe,a w środku mięciutkie jak puch babeczki. Krem do cupcakes jest bajecznie prosty. Masło, czekolada, kakao i cukier puder. Można go wykorzystać nie tylko do cupcakes ale również do przełożenia tortu.
Czekoladowe cupcakes
Składniki:
6-8 sztuk
100 g gorzkiej czekolady, u mnie 70 % kakao
125 ml mleka
85 g masła
150 g brązowego cukru
60 g cukru
2 jajka
140 g mąki
szczypta soli
1 łyżeczka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Krem czekoladowy
165 g masła, pokojowa temperatura
180 cukru pudru
4 łyżki kakao
czekoladowe chipsy do posypania
Nastaw piekarnik na 160ºC na termobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Zagotuj mleko i rozpuść w nim czekoladę, masło i brązowy cukier. Ubij jajka na puszysto z białym cukrem. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i kakao. Dodaj gorące mleko cały czas miksując. Napełnij ciastem papierowe papilotki, dodatkowo umieszczone w foremce do muffinów. Piecz babeczki przez 15 -20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź.
Wymieszaj cukier puder z kakao. Dodaj do miękkiego masła i zmiksuj na puszysto. Wstaw krem do lodówki na 30 minut. Napełnij rękaw cukierniczy kremem i udekoruj cupcakes.Powściskaj deliaktnie czekoladowe chipsy. Przechowuj babeczki w lodówce
3 komentarze
Bardzo apetyczne zdjęcia:)
Wspaniale prezentują się te muffiny !
babeczki idealne