Placki z ricotta i cytryną

Placki z ricotta…Uwielbiam wszelkie placki i placuszki. Placki z ricotta to nowy przepis na amerykańskie pancakes, których dawno nie przyrządzałam. Ale dzisiaj jest niedziela,mam dużo czasu i mogę zrobić dzieciom placki na śniadanie. Bardzo lubię ricotta, a jeśli wolicie inny twarożek to z pewnością możecie go wykorzystać do tego przepisu.

placki serowe_ricotta

Placuszki serowe są bardzo puszyste i smakują niemalże jak serniczki. Są delikatne w smaku. Amerykańskie pancakes zazwyczaj polewam syropem klonowym ale płynny miód smakuje w tym przypadku o wiele lepiej. Placki z ricotta to idealne śniadanie ale również smaczny deser. My jedliśmy placki z sorbetem z mango i borówkami.

Placki z ricotta

Składniki:

na 12 placków

100 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

150 ml mleka

250 g ricotta

otarta skórka z ½ cytryny

½ łyżeczki waniliowej pasty

2 łyżki masła do smażenia

placki z ricotta

Odważ mąkę i wymieszaj w naczyniu razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugim naczyniu wymieszaj jajka z serkiem i mlekiem za pomocą balonowej trzepaczki. Następnie wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Smaż okrągłe placki po obu stronach. Aby placki były równe użyj łyżki miarki o pojemności 50 ml lub patelni do smażenia placuszków.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *