Placki z ricotta i cytryną

Placki z ricotta…Uwielbiam wszelkie placki i placuszki. Placki z ricotta to nowy przepis na amerykańskie pancakes, których dawno nie przyrządzałam. Ale dzisiaj jest niedziela,mam dużo czasu i mogę zrobić dzieciom placki na śniadanie. Bardzo lubię ricotta, a jeśli wolicie inny twarożek to z pewnością możecie go wykorzystać do tego przepisu.

placki serowe_ricotta

Placuszki serowe są bardzo puszyste i smakują niemalże jak serniczki. Są delikatne w smaku. Amerykańskie pancakes zazwyczaj polewam syropem klonowym ale płynny miód smakuje w tym przypadku o wiele lepiej. Placki z ricotta to idealne śniadanie ale również smaczny deser. My jedliśmy placki z sorbetem z mango i borówkami.

Placki z ricotta

Składniki:

na 12 placków

100 g pszennej mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru

½ łyżeczki soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 jajka

150 ml mleka

250 g ricotta

otarta skórka z ½ cytryny

½ łyżeczki waniliowej pasty

2 łyżki masła do smażenia

placki z ricotta

Odważ mąkę i wymieszaj w naczyniu razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. W drugim naczyniu wymieszaj jajka z serkiem i mlekiem za pomocą balonowej trzepaczki. Następnie wsyp suche składniki i delikatnie wymieszaj do połączenia składników. Smaż okrągłe placki po obu stronach. Aby placki były równe użyj łyżki miarki o pojemności 50 ml lub patelni do smażenia placuszków.

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *