Włoska polenta zamiast ryżu lub ziemniaków

Kilka dni temu spróbowałam po raz pierwszy  polenta chlebek czyli po polsku kukurydzianka, który jest znanym specjałem włoskiej kuchni. Polenta posmakowała mi jak nigdy tak, że za niedługo sama ją upiekłam. Polenta jest bardzo miękka, smakuje prawie jak lekko słodkie ciasto, ale nie dajcie się zwieść! Polenta to wspaniały dodatek do mięs czy warzywnych sosów.

Polenta piecze się z kaszy lub mąki kukurydzianej z różnymi dodatkami. Ja  zdecydowałam się na ostry żółty ser pod nazwą cheddar. Bardzo polecam polenta jako dodatek zamiast ryżu lub ziemniaków.

Przepisy na polenta z serem cheddar

Składniki:

4-6 porcji

  • 75 g masła, miękkiego + masło do formy
  • 1 puszka kukurydzy, około 400 g
  • 1 cebula
  • 70 g sera cheddar
  • 2 jajka
  • 130 g kaszy kukurydzianej
  • 1łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ l mleka
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 220 º C. Wysmaruj formę ( 5 cm głęboka) masłem. Resztę masła stop i ostudz.
  • Odsączoną kukurydzę, cebulę, ser i jajka umieść w misce do asystenta i zmiksuj na grudkowatą papkę.
  • Dodaj następnie mąkę i kaszę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia.
  • Ponownie użyj asystenta. Gdy wszystko już się połączy dodaj masło.
  • Wylej ciasto do formy i piecz przez godzinę lub do momentu gdy polenta jest już ścięta.

Wyjmij polenta z piekarnika, zaczekaj 10 minut z krojeniem .

Kuchnia Bardzo Włoska 2012

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *